‘Boskoop staat centraal in theaterproductie met landelijke allure: ‘Uit liefde voor het dorp’

AD - 24-07-2021

Op de plek waar in het jubileumjaar 2022 de voorstellingen plaatsvinden, is nu nog niets zichtbaar. De uitgestrekte hallen van het Plantariumgebouw, op de grens van Boskoop en Hazerswoude-Dorp, zijn leeg en stil. Toch gaat het hier gebeuren: 27 muziektheateruitvoeringen, steeds met 500 man publiek. Voor de liefhebbers een sfeervol diner op de locatie vooraf, napraten met borrel na afloop.

Dit alles dankzij theaterproducent Jean-Paul Karting (50), die zijn netwerk wist te interesseren voor de geschiedenis van Boskoop, dat voor het eerst vermeld staat in een akte uit 1222. Daarin schenkt graaf Willem I van Holland het kleine Buckeskop, zoals de oude naam van Boskoop luidt, aan de Abdij van Rijnsburg.

Wereldspeler

,,Het begon met fruitteelt, de beroemde appel Schone van Boskoop”, vertelt Karting, die sinds vier jaar in het kwekersdorp woont. ,,Boskoop ontwikkelde zich vervolgens tot een wereldspeler met sierteelt. Koningen en koninginnen waren hier kind aan huis.” Dat verklaart wellicht ook de ondertitel: Van Boskoop tot New York.

Toen er gesproken werd over de viering van Boskoop 800, besloot hij direct om mee te doen. ,,Ik ben theatermaker, dus het voelde logisch dat mijn bijdrage theater zou zijn. Toen ben ik gegrepen door de historie, al wordt het zeker geen chronologische historische voorstelling. Kunst en cultuur houden je een spiegel voor, dat wil ik ook met deze productie.”

Grote namen

De crème de la crème van Nederland is er al mee bezig. Topprofessionals op het gebied van licht, geluid en regie bereiden zich voor. De theaterproductie De Schone van Boskoop, ter ere van het 800-jarig bestaan van het kwekersdorp, krijgt landelijke allure. Hoofdrolspeler Ben Cramer en zangeres Tess Merlot warmen het publiek nu al op met een trailer.Hij heeft een aantal grote namen aangetrokken. Zoals tekstschrijver Jan Tekstra, die heeft gewerkt met artiesten als Andrea Bocelli en Herman Brood, maar ook met Maan en Marco Borsato. Joris van Veldhoven, die het decorontwerp en kostuumbeeld verzorgt, deed dat eerder voor musicals Evita, Nijntje en Shrek. En bekroond lichtontwerper Wim Dresens werkte al mee aan ruim 250 theaterproducties, waaronder vele van Joop van der Ende. Jonge regisseuse Anne Suse de Blok heeft een nominatie op zak voor Beste Regie en vormt een duo met ervaren rot Jasper Verheugd. Een dreamteam, vindt Karting.