'Theaterproductie over historie van Almelo kan opnieuw niet doorgaan: ‘Uitstel, geen afstel’

ALMELO - Het is ook dit jaar door corona niet mogelijk de theatervoorstelling ‘Almelo met recht 600 jaar’ op te voeren. Voor de tweede keer hebben de initiatiefnemers besloten de vrolijke musical rond 600 jaar stadsrechten door te schuiven, naar voorjaar 2022. Producent Gerard Cornelisse blijft ondanks deze tegenslag optimistisch over het welslagen van het spektakel in het Almelose centrum.

Tom van den Berg 10-05-21, 13:29

1. Van uitstel komt afstel zeggen ze wel eens?

„Dat is absoluut niet aan de orde. Het verhaal over de geschiedenis van de stad, kun je volgend jaar ook gewoon spelen. Bovendien wordt discussie gevoerd over de vraag of Almelo nu wel of niet 600 jaar bestaat. De één zegt dat Almelo al eerder stadsrechten kreeg, een ander denkt dat Almelo nog geen 600 jaar stadsrechten heeft.”

2. Voordeel, je hebt nu wel meer voorbereidingstijd?

„Dat maakt op zich niet zo veel uit. De basis voor de voorstelling is al gelegd, Het script, dat is geschreven door Jan Tekstra en Laurens ten Den, is in grote lijnen klaar. Er zijn liedjes geschreven, met medewerking van componist Fons Merkies.”

3. Er doen honderd tot tweehonderd mensen mee aan de productie, die kunnen nu nooit samen repeteren. 

„De repetities zijn door corona uitgesteld en daarmee de gehele voorstelling. Door onze ervaring, onder meer opgedaan met de theaterproducties ‘Van Katoen en Nu’ en ‘Het Verzet Kraakt’, kunnen we door de professionele ondersteuning in enkele maanden een nieuwe voorstelling organiseren.”

4. De voorstelling wordt als een spektakel omschreven, wat is dat spektakel?

„We spelen op het water! Mogelijk in de nieuwe havenkom, maar het kan ook dat we op het water bij de rechtbank gaan spelen. Wie weet wat er allemaal mogelijk is, een verteller die onder water verdwijnt bijvoorbeeld. Het wordt een groot feest, ik zou zeggen, een Van Katoen en Nu 2.0.”

5. Een voorstelling waar Almelo trots op is?

„Zeker, want het gevoel dat we in Almelo niks voorstellen, is grotendeels verdwenen. We laten zien wat hier allemaal gebeurt en daar mogen we echt trots op zijn. Dat beeld van het stoplicht moeten we achter ons laten. Almelo is een grote stad met uitstraling.”